Scones i plättjärn - stekpanna.

Jag och kidsen avnjöt en härlig frukost ihop med nygräddade spröda och super goda scones som bakades i plättjärn/plättlagg.
Har ni inte provat denna varianten tycker jag att ni ska prova.
Mumsigt värre !

Har du inget plättjärn går det lika bra att använda stekpanna.

Småkillarna ville ha samma frukost dagen därpå !
För mig räckte det som ett gott betyg.

Så här gör jag:

Recept:

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g kallt smör
1 tsk salt
3 msk socker
Ca 1/2 dl mjölk
1 ägg

Blanda dem torra ingredienserna i en bunke.
Tillsätt tärnat kallt smör och nyp i hop blandningen så att den blir fin gryning. Går bra att köra en liten stund i matberedaren också.
Tillsätt uppvispat ägg och mjölk.
Knåda upp en deg.

Lägg degen på mjölat underlag och kavla ut så att degen är ca 1 cm tjock.
Stansa ut rundlar med hjälp av ett glas, ( storlek lämplig för plättjärn)

Värm plättjärnet/stekpanna på medel värme och tillsätt lite smör/rapsolja i järnet.
Grädda sconeskakorna 3-5 minuter på varje sida, eller tills dem pyser upp och har en fin färg på ytan.
Sänk värmen ytterligare om dem tar färg för fort.

Vill du att det ska gå snabbt använd 2 lägg/stekpannor, vill du bara göra några. Halvera receptet.

Avnjut med smör, ost och marmelad/sylt. Mums !

Smaklig spis :)